Uit onderzoek is gebleken dat een gesprek over de dood of rouw veelal wordt vermeden. Volgens de campagne van de landelijke organisatie SIRE maakt 64% het gesprek makkelijk af door het gebruik van een ‘dooddoener’.
‘Ach, je bent jong, je bent zo weer beter‘ tegen iemand die net te horen heeft gekregen ernstig ziek te zijn, ‘Hij had een mooie leeftijd’ tegen iemand die net een ouder persoon heeft verloren’ of ‘Het kom allemaal wel goed en je bent er zo weer bovenop’ tegen een jeugdig persoon die ongeneeslijk ziek is.
Het lijkt alsof we de dood steeds meer buiten ons leven plaatsen. We praten er liever niet over of relativeren het verdriet. ‘Het leven gaat door’, zeggen we dan. Maar hoe ga je om met de dood als je omgeving eraan voorbijgaat? En hoe voltooid is een leven vol onvoltooide gesprekken? De dood is een onderdeel van ons leven. Toch praat ruim 1 op de 3 mensen nooit over de dood, terwijl het juist waardevol is om samen bij de dood stil te staan, erover te praten en elkaar erbij te helpen. Het gesprek aangaan verbindt en verrijkt, geeft rust, helpt bij rouw en verbetert de kwaliteit van ons leven.
Praat er over, het geeft rust
Het rouwzorgloket van het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) weet als geen ander dat er over praten een zekere rust geeft. Bijna dagelijks helpen de medewerkers van het rouwzorgloket LSV nabestaanden met uiteenlopende vragen over de dood, maar ook over het verwerken van rouw of verlies. Het geeft enorm veel lucht wanneer je je verhaal kwijt kan, bijvoorbeeld bij een onafhankelijk partij. Soms wil je gewoonweg niet praten met familie of vrienden en zoek je troost of hulp in een andere hoek, buiten je eigen omgeving. Het is goed om er over te praten en het gesprek niet af te doen met een dooddoener. Geef iedere gesprek over de dood de ruimte en praat er over, het geeft echt veel meer rust.
Neem gerust vrijblijvend contact op met het rouwzorgloket van het LSV, ze staan je graag te woord met al hun deskundigheid.