Ontslag
Ontslag krijgen kan niet zomaar. Een werkgever moet een goede reden hebben om tot ontslag over te gaan en moet dit kunnen bewijzen. Om je recht op WW niet in gevaar te brengen moet de manier waarop je ontslagen wordt aan bepaalde eisen voldoen. Veel mensen die met ontslag te maken krijgen, hebben dit nooit eerder bij de hand gehad en weten niet goed hoe zij moeten reageren. Wat moet je wel en wat moet je vooral niet doen. Hier een aantal belangrijke tips:
- Het belangrijkste advies is om niets te ondertekenen. Ga nooit zomaar ergens mee akkoord. Al lijkt het voorstel nog zo mooi, schijn kan bedriegen. Sommige werkgevers proberen druk op de ketel te zetten, maar probeer hier niet in te trappen. Je bent niet verplicht om direct iets te ondertekenen. Teken je toch en krijg je spijt, dan kun je binnen twee weken de vaststellingsovereenkomst nietig verklaren. Je hebt officieel twee weken bedenktijd na het tekenen van het voorstel. In die twee weken heb je de tijd om goed te bekijken wat uw rechten zijn en of u een goed voorstel heeft ontvangen.
- Ontslag krijgen is nooit leuk, maar probeer redelijk te blijven. Natuurlijk mag je even boos zijn, maar probeer je emoties onder controle te houden. De kans is groot dat je nog met elkaar om tafel moet om goede afspraken te maken. Een goede verstandhouding met de werkgever maakt het maken van afspraken een stuk makkelijker.
- Als je werkgever aan jou vraagt een voorstel op papier te zetten, ga hier dan niet op in. De werkgever moet als eerste zijn plannen op papier zetten. Laat bij onderhandelingen over een de transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) en andere tegemoetkomingen ook altijd de werkgever met het eerste bod komen.
- Laat je niet teveel uit de tent lokken. Neem de “bioscoophouding” aan. Veel luisteren en kijken, maar niet teveel zeggen. Dan kan je ook niets verkeerds zeggen.
- Maak altijd schriftelijk bezwaar tegen het ontslag en geef hierbij aan dat je beschikbaar blijft voor werk. Zo laat je zien, dat jij wilt blijven werken.
- Begint de werkgever mondeling over het ontslag, vraag hem dan altijd om dit op papier te zetten.
- Maak bezwaar wanneer je werkgever je direct naar huis wil sturen of je direct je spullen moet inleveren. Ga niet zomaar akkoord en geef opnieuw aan dat je beschikbaar bent voor werk.
- Ga naar http://ontslag-krijgen.nl/
- Ga naar de website ontslag-krijgen (http://ontslag-krijgen.nl) en neem vrijblijvend contact op met een juridisch adviseur. Of ga naar de website van de FNV https://www.fnv.nl/themas/ontslag. Beide websites zijn zeer informatief en kunnen je verder helpen.
Bron: Nationale Adviesbalie http://www.nab.nl