Rouw is het antwoord op een betekenisvol verlies. Rouw is de achterkant van liefde. Rouw is de kostprijs van hechting. Rouwen is zelfrespect ervaren in de herbeleving.

Paul Stolwijk schrijft in zijn boek ‘Rouw verdient respect’ over de kracht van herbeleving. Door de herbeleving kom je bij jezelf en doorleef je je gevoelens van tegenslagen, teleurstellingen, gemis en verdriet. Paul geeft in zijn boek vele voorbeelden vanuit de uitvaart en vanuit de demente bejaardenzorg.

Hij gebruikt het prachtige beeld van het varende schip op de woelige wateren. Ik schipper door het leven. Door de vele tegenslagen raak ik stuurloos. Gelukkig nemen anderen mij mee op sleeptouw. Maar waar haal ik mijn kompas vandaan om terecht te komen in de veilige haven? Dat kompas is respect voor jezelf. Ook in tegenslagen. Dat kan alleen maar wanneer je, ondanks je tegenslagen, van jezelf blijft houden. Gevoelens van schaamte, schuld of boosheid staan het respect voor jezelf in de weg. Respect voor rouwen betekent houden van jezelf.

Mensen hebben aan het einde van hun leven behoefte aan het herbeleven van verliezen. Misschien wel om rust te vinden. Om alsnog bij hun eigen kracht te komen. Als (geestelijk) begeleider kun je een belangrijk rol vervullen om mensen uit te nodigen tot herbeleving.

Uitgeverij 2021, U2pi Auteurs: Paul Stolwijk