Op woensdag 24 november zal er in Theater De Leest in Waalwijk een symposium “Overleven” plaatsvinden, georganiseerd door De Horizon.

De Horizon verzorgt rouwbegeleiding, afscheidsdiensten en uitvaarten. Leidende vragen hierbij zijn: “Hoe nu verder” en “Hoe kan ik in deze ontstane situatie overleven?” Daarnaast ondersteunt De Horizon bij stervensbegeleiding.


De navolgende gastsprekers zullen aanwezig zijn:

Manu Keirse
Emeritus-hoogleraar Verlies aan de Faculteit Geneeskunde KU Leuven, doctor in de geneeskunde en ex-kabinetschef Volksgezondheid in de Federale Regering van België. Hij is auteur van meerdere bestsellers over verlies, verdriet en patiënten begeleiding, die in meer dan 150.000 exemplaren zijn verspreid en in meerdere talen vertaald.

Leo Fijen
Historicus en journalist. Hij werkt al meer dan 30 jaar voor KRO-NCRV, eerst als programmamaker bij Kruispunt, later als hoofd RKK en hoofd journalistiek, op dit moment als gezicht van het geloofsgesprek op de zondagmorgen van NPO2. Daarnaast is hij directeur van uitgeverij Adveniat en schrijft hij boeken over rouwen, verdriet, kloosterleven en de plek van stilte in zijn leven.

Marianne Verbaas-Pijl
Studeerde Religiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was werkzaam als identiteitsbegeleider in het basisonderwijs. Naast het opzetten en implementeren van levensbeschouwelijke leerlijnen, begeleidde ze leerlingen, ouders en leerkrachten in rouwsituaties en bij calamiteiten.

Suzan Hilhorst
Schrijver en regisseur. Zij schreef het autobiografische verhaal “Sara en Liv” over de ziekte en het overlijden van haar twee dochtertjes. Het is haar missie om het verlies van een kind bespreekbaar te maken. Van daaruit schrijft ze gedichten, korte verhalen en columns over rouw. Ze schuift regelmatig aan bij tv- of radioprogramma’s en is daarnaast ambassadeur voor Stichting Metakids en Stille Levens.

Marinus van den Berg
Geestelijk verzorger/pastor en heeft veel mensen begeleid op het gebied van sterven, verlies en ziekte. Hij deed dat de laatste decennia vooral in palliatieve centra en verpleeghuizen in Rotterdam. Over thema’s als rouw, verlies en sterven heeft hij diverse boeken en gedichten geschreven.

Discussieleider Joop van Oene
Gepromoveerd apotheker/farmacoloog en werkte als onderzoeker in de farmaceutische industrie.

Theatermaker en muzikant Timo van den Heuvel verleent creatieve en muzikale medewerking aan dit symposium.

Wil je deelnemen: Ga dan naar de website www.dehorizon.org en informeer naar de voorwaarden.