De aankomende feestdagen kunnen voor iemand die net een geliefde heeft verloren een erg vervelende periode zijn.

Nog een paar weken en dan gaan we weer met z´n allen genieten van de kerstdagen. Het zijn de dagen dat je samenkomt met familie en vrienden, maar voor nabestaande kunnen kerst en rouw samen zorgen voor erg vervelende periode. Hoe gaan we er mee om dat aan tafel die ene stoel leeg blijft? Het is voor nabestaanden een moeilijke periode met ongemakkelijke momenten.

Op veel kerstkaarten zijn de teksten al voorgedrukt met “Een fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar”, maar op dat moment is het voor iemand die zijn geliefde heeft verloren rond de kerstdagen bepaald geen vrolijke en gelukkige periode. Voor familie en vrienden in rouw is daarom een ‘standaard’ kerstkaart minder geschikt. Mocht je iemand in deze periode een hart onder de riem willen steken, kies dan voor een blanco kaart en maak een eigen en persoonlijke tekst. Mocht je nog heel creatief zijn probeer dan eens een gedicht, een quote of een toepasselijke songtekst.

Kerst en rouw kunnen ervoor zorgen dat iemand die net een geliefde heeft verloren, misschien niet in de stemming is om feestdagen te vieren. Samen met familie en vrienden het kerstfeest vieren kan feestelijk zijn, maar maak ook ruimte om het verdriet toe te laten. Kerst is niet voor iedereen het feestje dat de media ons voorschotelt.

Kerst is ook de gelegenheid om samen te komen en de overledene te herdenken. Bezoek het kerkhof, brand een kaarsje en deel je herinneringen. Zo is de overledene er toch bij deze kerst. En lopen de emoties een beetje te hoog op, ga er dan even samen op uit om afleiding te zoeken en tot rust te komen. En is er behoefte om alleen te zijn, laat dan altijd de deur open een kier.