Wat verstaan we onder emotionele steun?

Verlies doet pijn. Het kan gaan om het verlies van een dierbare, je gezondheid, een relatie of iets anders dat belangrijk voor je was. Zo’n verlies kan je hele wereld op zijn kop zetten. Het voelt alsof niets ooit meer hetzelfde zal zijn, en dat doet intens veel pijn. Terwijl je worstelt met dit verdriet, krijg je vaak goedbedoelde adviezen van anderen. Maar al die adviezen voelen soms leeg, alsof je iets moet “fixen” wat niet zomaar opgelost kan worden.

Laat dit helder zijn: je moet helemaal niets. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Er is geen goed of fout. Rouw is een uniek proces, afhankelijk van wie je bent, wat je hebt meegemaakt en hoe je in het leven staat. Rouwen betekent dat je een manier zoekt om om te gaan met een leven dat anders is geworden. Een leven waarin iets of iemand ontbreekt. Je hoeft niet te “loslaten” of “het een plekje te geven”. Misschien voelt het alsof je alleen staat in je verdriet omdat je anderen niet telkens wilt belasten. Toch kan praten, delen en zoeken naar steun ontzettend belangrijk zijn.

Emotionele steun betekent dat iemand naast je staat zonder te oordelen of te willen oplossen. Het gaat om luisteren, er zijn en begrijpen dat verdriet geen tijdschema heeft. Rouwbegeleiding kan hierbij helpen. Rouwbegeleiders zijn professionals die samen met jou zoeken naar hoe je verder kunt leven met je verlies. Ze bieden een luisterend oor, zonder adviezen of oplossingen op te dringen. Ze begrijpen dat iedereen anders rouwt en helpen je jouw eigen manier te vinden. Samen zoek je naar de betekenis van je verlies en hoe je ermee kunt omgaan. Zo helpen ze je opnieuw richting te geven aan je leven, terwijl het verdriet er mag zijn.

Hoewel huisartsen en psychologen waardevolle hulp bieden bij mentale gezondheidsproblemen, hebben ze vaak geen specifieke training in rouwbegeleiding. Dat is begrijpelijk, want rouw is geen ziekte en past niet binnen standaard GGZ-behandelingen. Voor veel mensen voelt het prettig om met een gespecialiseerde rouwbegeleider te praten, iemand die echt begrijpt hoe complex en persoonlijk rouw is.

Helaas wordt rouwbegeleiding meestal niet vergoed door de zorgverzekering. Toch zijn er mogelijkheden. Veel werkgevers zijn bereid de kosten voor rouwzorg te dekken, omdat ze begrijpen dat goede begeleiding kan voorkomen dat je langdurig uitvalt op het werk. Als je het zelf moet betalen, kan dat als een extra last voelen, maar het kan ook een van de beste investeringen in je welzijn zijn. Zoals men zegt: “Het is beter om het leven te vieren dan ten onder te gaan in verdriet.”

Rouw is geen probleem dat opgelost moet worden, maar een reis die je op je eigen tempo mag maken. Zoek steun, wees mild voor jezelf en onthoud: het is oké om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen.