– Interne beleving. Het gaat om oefeningen die je in contact brengen met je gedachten, gevoelens en lichamelijke ervaringen;
– Externe beleving. Het gaat om contact met wat je van buitenaf waarneemt. Het gaat om zintuiglijke waarnemingen zoals tast, geur, smaak en gehoor.
Mindfulness stimuleert de gevoeligheid voor het beleven. Daarmee ontstaat een houding in het ‘hier en nu’. Mindfulness gecombineerd met een liefdevolle observerende rol van jezelf, helpt je om jezelf in alle aspecten van je zijn, dus ook je aandoening, te aanvaarden. Mindfulness heeft de grootste opbrengst wanneer je in contact komt met ervaringen die je het liefste wilt vermijden. Het bewust ervaren en zelfs uitnodigen van angst en paniekgevoelens kan zorgen voor een afname van de klachten. Tenslotte is het van groot belang dat mindfulness wordt toegepast in situaties waarin je de meeste hinder ondervindt van je klachten. Voorbeelden van mindfulness oefeningen zijn: aandachtig thee drinken, bewust eten, gedachten observeren, de bodyscan, en vele anderen.
Bij acceptatie is het belangrijk dat je onder ogen ziet dát je vermijdt, en wát je precies vermijdt. Daarmee ontstaat contact met jezelf. Kies je er daarna voor om pijnlijke situaties niet langer te vermijden, dan kies je daarmee ook voor de angst en pijn die onlosmakelijk met het verlies van je gezondheid verbonden zijn. Kiezen voor acceptatie kan je helpen om ook te zoeken naar wat het leven je nog wel te brengen heeft. Want je bent niet je ziekte maar je hebt een ziekte. Het gezonde deel in je kan evengoed uitreiken naar het leven.