Rouwen of rouwverwerking na het overlijden van onze dierbare kost tijd, vaak veel meer dan we denken. Ook onze omgeving verwacht een korte rouwperiode, maar er is geen standaard norm, tijdspad of top tien van tips voor het juiste verloop en de verwerking van rouw.

Iedereen is verschillend en we verwerken verlies allemaal op onze eigen manier. Voor rouwverwerking bestaat geen bepaalde periode of een standaard protocol. Hoe lang rouwverwerking duurt is ook moeilijk in te schatten. De mate van verdriet en dus de lengte van de periode van rouw is ook afhankelijk van bepaalde factoren. De relationele band, leeftijd of onverwachtse impact kan zeker invloed hebben op de verwerking van het gehele rouwproces. Ook zit er een duidelijk verschil tussen rouwverwerking bij een man en vrouw. Veel mannen zullen tijdens de rouw het verlies verwerken door afleiding. Vaak in de vorm van actief werken en/of sporten. Vrouwen hebben juist vaak meer de behoefte te willen praten en het verdriet te uiten.

De eerste drie maanden na het overlijden van een dierbare kunnen we volgens een Amerikaans onderzoek beschouwen als de ergste fase van rouw. Na ongeveer één jaar beginnen nabestaanden zich veelal beter te voelen, maar rouw verdwijnt eigenlijk nooit helemaal. We moeten er blijkbaar mee leren omgaan, geen verdriet opkroppen, houvast zoeken in bijvoorbeeld fysieke plekken, steun zoeken in de nabije omgeving en blijven praten. Zeker niet er overheen praten.

Wist je dat het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) een rouwzorgloket heeft, steun dichtbij, een luisterend oor of een verhelderend informatieloket die je kan doorverwijzen? Maar ook hebben wij als LSV directe contacten met Humanitas, die je helpen met de verwerking van rouw en meer. 

Meer informatie kun je vinden op de pagina Hulp- en advies van het LSV.