Koffie is een van de populairste dranken ter wereld. Sinds de introductie in de westerse wereld wordt koffie door alle lagen van de samenleving geconsumeerd. Van de wieg tot het graf wordt bij elke gelegenheid en herdenking koffie geschonken.

Tegelijkertijd leidde de toename van koffieconsumptie tot een groeiend aantal onderzoeken naar bijna elk aspect van koffie, variërend van koffieconsumptie, koffierituelen, de gezondheidsvoordelen van koffie tot koffie-inname en sterfte, maar deze studies waren niet gericht op koffieconsumptie in tijden van verdriet en rouw. Koffie, alom aanwezig tijdens begrafenissen en rouwrituelen, wordt een kopje koffie in Nederland ook wel 'een bakje troost' (een kopje troost) en 'een bakje pleur' (een kopje tranen) genoemd (van het Franse werkwoord: pleurer, huilen) beide bijnamen zijn nauw verwant aan dood en verdriet.

In Nederland gebruikte men eeuwen een zwart rouw servies, met grote brokken zwarte kandijsuiker.

Kwamen gasten zo’n 100 jaar geleden te voet, met een paard en koetsje of op de fiets. De afstanden waren lang, je kon dezelfde dag niet meer naar huis. Je bleef overnachten. Dat betekende dat er altijd voldoende eten en drinken op voorraad moest zijn, bij deze vaak onverwachte momenten. Als gastvrouw of gastheer, haalde je dan het beste uit je kelder wat je had. Een zomer lang werd er eten geconserveerd.

Bron: Culinairerfgoedcentrum