Rouwverwerking bij kinderen, het vraagt om een heel andere aanpak dan bij volwassenen. Het begrip ‘dood’ is voor kinderen moeilijk te begrijpen, vooral wanneer ze ermee geconfronteerd worden.

Hoe ga je er als ouder of verzorger mee om? Moet je een kind het gevoel geven om mee te kunnen praten over bijvoorbeeld beslissingen, over de overledene, de begrafenis of over wat er gebeurd is? Kinderen lijken soms helemaal niet verdrietig na de dood van een dierbare en toch gebeurt er van binnen heel veel.

Ze hebben de behoefte aan een warme plek waar ze terecht kunnen, een vertrouwenspersoon die op ieder moment een luisterend oor kan bieden. Hou kinderen niet weg bij de overledene, de uitvaart of dwing het niet om het graf bezoeken terwijl het niet wil. Breng veel tijd samen door en onderneem stappen, doe spelletjes of ga samen een wandeling maken. Bespreek het gedrag en hou het gesprek op gang door open vragen te stellen. Ga de pijnlijke kanten van het gesprek niet uit de weg en vraag: “hoe voel je je nu en ben je weleens bang?”.

Het is voor een kind zeker niet makkelijk om met deze gevoelens om te gaan, maar door veel te praten kom je serieus een stap verder in het rouwproces. Kinderen hebben ook gevoelens en willen daar graag over praten, maar dan wel ongedwongen. Maak het bespreekbaar, maar blijf normaal opvoeden en vraag niet aan anderen in je omgeving wat je kind voelt. 

Op onze website en het forum kun je veel informatie vinden over rouwbegeleiding en hoe je bijvoorbeeld om moet gaan met de gevoelens van kinderen bij verliesverwerking, maar ook kun je ervaringen uitwisselen. Deel je verhaal met lotgenoten op ons forum en ervaar hoe anderen je tot troost en steun kunnen zijn. Het forum is er niet voor niets!