De SGP vindt dat werknemers bij het overlijden van naaste familieleden een aantal weken weg moeten kunnen blijven. Aanvankelijk maakten de gereformeerden zich hard voor betaald verlof, maar dat plan haalde geen meerderheid. Nu zet de partij in op onbetaald.

Wanneer 'uitgerouwd'?

dit moment melden werknemers zich vaak een tijdje ziek na de dood van een dierbare, maar dat is niet helemaal de bedoeling, volgens de SGP. Rouw is geen medische aandoening. "Het overlijden van een geliefde heeft grote impact. Je hoofd staat er dan niet naar om gewoon door te werken", aldus SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Maar wanneer staat je hoofd wel weer naar werken? Hoe lang duurt het voordat je 'uitgerouwd' bent, over je overleden vader of moeder? Of je kind? 

Individueel en complex

“Rouw is heel individueel en heel complex", reageert rouwdeskundige Klaas-Jan Rodenburg, van het Landelijk Steunpunt Rouw. "De ene kiest ervoor zo snel mogelijk de structuur van werken weer op te pakken, omdat dat helpt. De ander denkt: ik wil mijn bed niet meer uit.” Dat maakt rouwverlof een ingewikkeld fenomeen en moeilijk te vangen in wetgeving. In een onderzoek van uitvaartorganisatie Yarden zegt 60 procent meer tijd te willen voor het rouwproces, maar niet elke werknemer heeft daar behoefte aan. 

Bovendien rouwen mensen op verschillende manieren en tijdstippen. Rodenburg herinnert zich een vader die na het overlijden van zijn zoon 'de sterren van de hemel werkte'. Na een jaar stortte hij alsnog in. Is dat dan te laat voor rouwverlof? 

Koolmees afwijzend

Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert afwijzend op het SGP-plan. "Ik vraag me af of dit echt noodzakelijk is, vanwege alle verlofregelingen die we al hebben. Maar ook omdat er al vrij veel flexibiliteit in de praktijk mogelijk is.

Minister Koolmees voelt weinig voor recht op rouwverlof: "Vraag me af of dat nodig is”.

Werknemers hebben sowieso recht op kortstondig calamiteitenverlof, bijvoorbeeld omdat je plotseling je kind van school moet halen, of de loodgieter moet binnenlaten, maar ook om bijvoorbeeld een uitvaart te plannen. Daarnaast stellen werkgevers zich over het algemeen menselijk op, als een werknemer rouwt.

Gat in het rooster

Maar soms kun je niet op die menselijkheid rekenen, weet rouwexpert Rodenburg. "Dat kom je tegen in bijvoorbeeld het onderwijs, of in andere beroepen waar er een probleem ontstaat als je niet op je werkt bent, zoals de zorg", legt hij uit. In die gevallen kan het fijn zijn als je aanspraak kunt maken op wettelijk rouwverlof.

Maar dergelijk verlof moet dan dus wel flexibel zijn. Een aantal dagen, weken misschien, die je vrij kunt opnemen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld. "Er zit een zekere spanning tussen zorgvuldigheid en zorgzaamheid", zegt Rodenburg. Wetten, regels en rouwprotocollen maken rouwen op het werk misschien zorgvuldig, maar een begripvolle leidinggevende kan ook veel betekenen.

Probleemgerichte benadering

Daarin hebben managers en hr-functionarissen nog wel wat te leren. Rodenburg: "De aanpak voor mensen die een dierbare verloren hebben is vaak oplossingsgericht. Dan spreken ze bijvoorbeeld af om een maand lang een dag in de week minder te werken. Maar rouw vraagt niet om een oplossing, want rouw is niet op te lossen. Rouw vraagt om een probleemgerichte benadering, dat is een hele andere manier van denken”.

Tips om met een rouwende collega om te gaan

We schreven eerder over rouw op de werkvloer en hoe je met collega's met verdriet kunt omgaan. In dat stuk vind je deze tips:

 

1. Laat je collega zelf aangeven hoeveel werk hij zij kan doen.

2. Negeer het verdriet niet, maar laat je betrokkenheid zien. Als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dan dat je het niet weet.

3. Stel een contactpersoon aan die de collega begeleidt en een aanspreekpunt is als het even moeilijk

4. Blijf de collega begeleiden in de maanden na het verlies, rouw kan nog lange tijd doorwerken.

5. Niet alleen het overlijden van een naaste kan gevoelens van rouw oproepen: veel mensen hebben vergelijkbare klachten na een scheiding of het verlies van een huisdier. 

 

Bron: RTL Z/Sam Trompert, 29 november 2018