Auteur: Christa Anbeek

Uitgever: 2018, Uitgeverij Ten Have

ISBN: 9789025906290 

Prijs: €20,-

 

In "Voor Joseph en zijn broer' koppelt Christa Anbeek net als in haar eerdere werk indringende persoonlijke ervaringen aan filosofische beschouwingen. Christa Anbeek won onlangs met haar boek de prijs voor spiritualiteit 2018. 

 

Christa Anbeek, bekend van ‘Overlevingskunst' en van de bestseller ‘De berg van de ziel' die zij samen met Ada de Jong schreef, vertelt in ‘Voor Joseph en zijn broer' voor het eerst onomwonden over de suïcides in haar familie. Maar minstens even belangrijk is de komst van haar kleinzoon.

Christa Anbeek in de inleiding van ‘Voor Joseph en zijn broer': "Hoe kom ik van treurigheid naar verwondering? Hoe verwelkom ik het nieuwe, vreemde en onverwachte? Hoe kan ik het tij keren naar onbeschaamd plezier scheppen in alles wat er is? Dit zijn de centrale vragen in mijn boek.'

Ook geeft Anbeek in ‘Voor Joseph en zijn broer' het woord aan psychiatrische patiënten die ze jarenlang begeleidde, en aan haar studenten.

Christa Anbeek (1961) is een bijzonder hoogleraar Remonstranse theologie. Ze maakte enkele keren suïcide van haar naasten mee. Juist tijdens haar burn-out werd haar kleinkind Joseph geboren. Deze bezorgde haar een uitweg tijdens deze crisis. Het werd een tijd van observeren van en spelen met dit kind. Het bleek juist een periode van grote waarde voor haar leven en deze publicatie. Christa schrijft inmiddels al jaren over de (zelfgekozen) dood, over verlies en tekorten en de diepere zin daarvan. Maar na haar boek 'Overlevingskunst' (2010) ging ze op zoek naar levenskunst. Door Joseph en zijn broer kregen spelen, vreugde en verwondering de overhand. Centraal in deze publicatie staat de vraag hoe men vanuit een denken over de dood onbeschaamd plezier kan leren scheppen in wat er allemaal is. Het is een prachtig, veelzijdig, mooi geschreven boek met diepgaande teksten over haar eigen (contrast)ervaringen. Geschikt voor eenieder die na wil denken over de vaak tegengestelde aspecten van het leven. Geen illustraties; met een overzicht van geraadpleegde literatuur, noten en namenregister.