De werkloosheid heeft invloed op de hele familie, dus houdt de communicatielijnen open. Vertel je familie wat er gaande is en betrek hen bij belangrijke beslissingen. Het geheimhouden van je werkloosheid zal de situatie alleen maar verergeren. Samenwerken met de familie zal je helpen om te overleven, zelfs in deze moeilijke tijd.
• Houd je familie op de hoogte. Vertel hen over je zoektocht naar een baan, laat hen weten hoe je je tijd doorbrengt en hoe je aanstuurt op veelbelovende ontwikkelingen, en laat ze weten hoe ze je kunnen ondersteunen terwijl je naar werk op zoek bent.
• Luister naar hun zorgen. Je gezinsleden maken zich zorgen over je, evenals over hun eigen stabiliteit en de toekomst. Geef ze een kans om te praten over hun zorgen en suggesties met betrekking tot je werkloosheid.
• Maak tijd voor familie plezier. Je kunt van elkaars gezelschap genieten, stoom afblazen, en even je zorgen vergeten. Dit zal helpen om de positieve stemming er in te houden.
• Voorkom reactieve communicatie. Familie en vrienden zullen je makkelijk ongevraagd advies geven. Dat kun je als ongewenst en zelfs als afwijzing of verwijt ervaren. Alsof je het nooit goed doet. Wanneer je dit overkomt, geef dan aan dat je graag wilt dat ze naar je luisteren. Adviezen zijn nu niet op hun plaats.
Kinderen kunnen diep getroffen worden door de werkloosheid van een ouder. Het is belangrijk voor hen om te weten wat er is gebeurd en hoe het de familie beïnvloedt. Maar zorg er voor dat ze niet te veel belast worden met de verantwoordelijkheid voor emotionele of financiële problemen.
• Houd een open dialoog met je kinderen. Laat weten wat er werkelijk aan de hand is. Dat is van vitaal belang. Kinderen maken hun eigen voorstelling van wat er kan gebeuren, ze schrijven hun eigen “scripts”. Dat kan erger zijn dan de werkelijke feiten.
• Zorg ervoor dat je kinderen weten dat het niemands schuld is. Kinderen kunnen niet begrijpen waarom je werkloos bent en denken dat je iets verkeerds hebt gedaan. Ook kunnen ze het gevoel hebben dat ze verantwoordelijk of financieel te belastend zijn. Zij hebben behoefte aan geruststelling, ongeacht hun leeftijd.
Kinderen willen helpen en het iets doen zoals het inleveren van de toelage, uitstellen van dure aankopen of het nemen van een naschools baantje. Dat geeft ze het gevoel deel uit te maken van het team.