Rouw sensitieve organisaties

Iedere organisatie heeft te maken met verlieservaringen van medewerkers. Het kan gaan om verlies van een dierbare en misschien zelfs van een dierbare collega of om verlies van gezondheid, relatie of carrièreperspectief. Allerlei soorten verlies waar medewerkers openlijk of in stilte om kunnen rouwen en die hen kortstondig of langdurig belemmeren zich effectief in te zetten voor de organisatie. Lees meer . . .

Verlies van een partner, kind, ouder wordt blijvend verlies genoemd. Het verlies is definitief. Er is geen hoop meer op terugkeer naar de oude situatie. Bij levend verlies gaat het om beperkingen die het normale functioneren van een medewerker, soms hinderlijk, belemmeren. Het gaat om zichtbare (blindheid, doofheid, invaliditeit ea.) en onzichtbare beperkingen (depressiviteit, autisme, chronische moeheid, migraine, suikerziekte, restklachten na kanker ea.). Bij blijvend verlies is het verlies onomkeerbaar, bij levend verlies is er de hoop op verbetering.

Het omgaan met iemand die een indringend verlies heeft meegemaakt, is niet altijd gemakkelijk en ook niet voor iedereen weggelegd. Moet je aandacht besteden aan gevoelens of is het beter om je verstand te gebruiken en je te richten op herstel? De wijze waarop je met zichtbare en onzichtbare rouw omgaat is afhankelijk van de rouwende en van de betrokken medewerker/leidinggevende.

Rouw sensitieve werkgevers weten hoe belangrijk het is om bij blijvend verlies van een direct familielid (partner, kind, ouder) van een medewerker of van een collega invoelend te handelen. Rouw sensitieve organisaties hebben dan ook een rouwprotocol waarin concrete stappen zijn uitgewerkt om bij onvoorziene verliessituaties zorgvuldig te kunnen handelen.

Grote rouw sensitieve organisaties hebben daarnaast de mogelijkheid om gebruik te maken van steunmaatjes. Dat zijn medewerkers die ervaring hebben met een betekenisvol verlies en die aanvullend een training ‘Rouwzorg’ hebben gevolgd. Voor rouwenden is een steunmaatje een aanspreekpunt in een kwetsbare situatie. Wanneer er meer hulp nodig is, kunnen rouwenden gebruikmaken van een rouw- en verliesbegeleider.

Hoewel kleine rouw sensitieve organisaties empathische leidinggevenden hebben, besteden zij rouwzorg uit aan rouw- en verliesbegeleiders.

Het doel van een rouw sensitieve organisatie is om een omgeving te creëren waarin medewerkers zich in hun rouwproces erkend en gesteund voelen; niet alleen professioneel, maar ook emotioneel. Dit draagt bij aan een gezondere werkcultuur en het welzijn van medewerkers. De uitvoering van een rouwsensitief beleid wordt zichtbaar in een rouwprotocol, steunmaatjes en de mate dat medewerkers gebruik kunnen maken van een Rouw- en verliesbegeleider.