Training Rouwzorg

 

BIJSCHOLING ROUWZORG

In de bijscholing bieden wij nieuwe werkvormen aan die steunend zijn om thema’s in theorie en vaardigheden met de client te verdiepen. 

 

Rouw in beeld 8 en 9 juli 2024  

De eerste dag staat in het teken van troost. We leggen de levenslijn met de momenten van verlies en verbinding. De levenslijn visualiseert de verliezen die de client te dragen heeft. Daarna nodigen wij de client uit om met behulp van de visuele beleveniskaart 'land van rouw' woorden te geven aan betekenisvolle verliezen. Dat proces ondersteunt het toelaten en aanvaarding van de verliezen. 

 

De tweede dag staat in het teken van bemoediging. We leggen de toekomstige levenslijn met het huis van verbinding. Daarna nodigen wij de client uit om met behulp van de visuele beleveniskaart 'land van verbinding' woorden te geven aan het verlangen en aan acties die nodig zijn voor herstel. Dat proces helpt om een nieuwe plek in je leven te vinden met meenemen van het verlorene.

 

In de workshop ‘Rouw in beeld’ wordt beeldtaal aangereikt om met rouwenden een troost- en bemoedigingsgesprek te kunnen voeren. 

Klik hier voor meer informatie over Rouw in Beeld! 

 

Eenzaamheid en rouw; tussen verlies en herstel van verbinding 23 en 24 september 2024

Eenzaamheid hoort bij rouw. Het is de kostprijs van verbinding. Bij verlies van een dierbare, gezondheid, relatie of werk worden verbindingen verbroken. Draden in het levensweefsel worden doorgeknipt, liggen los of verschieten van kleur. Het weefsel van zin- en betekenisgeving wordt beschadigd en de verhoudingen met familie en vrienden veranderen. Sommigen komen op afstand, anderen komen dichterbij. In de loop van het leven kunnen losse draden opnieuw verbonden worden. Verlies duurt een leven lang, rouw kan genezen. Rouw eindigt wanneer het dagelijks functioneren niet meer door het verlies wordt gehindert.

 

In deze workshop staat de methodiek centraal waarin de vicieuze cirkel van verlies, terugtrekken, afgewezen voelen en gevoelens van eenzaamheid, wordt doorbroken. 

 

De eerste dag staat in het teken van het verkennen van het onderwerp eenzaamheid in 'een wereld van eenzaamheid' waar verbindingen niet meer vanzelfsprekend zijn.

 

De tweede dag staat in het teken van herstel van rouw.  

 

In deze workshop worden inzichten gegeven over eenzaamheid en de wije waarop verbindingen hersteld worden. 

 

Klik hier voor meer informatie over Eenzaamheid en rouw! 

 

  

KERNDOCENT

Klaas Jan Rodenburg; Gestalt therapeut, rouw en verliesdeskundige, directeur van het Landelijk Steunpunt Verlies. Docent en trainer bij de Post-HBO opleiding Rouw- en verliesbegeleider en bij de opleiding medisch studenten (VU Amsterdam)

 

 

 

 

 

 

KOSTEN

 

€ 285,-- voor 2 dagen (BTW vrijgesteld)

 

INSCHRIJVING

 

Inschrijven is mogelijk tot 10 dagen voor start bijscholing. Wilt u zich inschrijven? Van harte welkom! U kunt het inschrijfformulier downloaden

Wilt u een (telefonisch) intakegesprek om verwachtingen af te stemmen? Bel ons op telefoonnummer 033 – 4616886.

 

 

Momenteel hebben we geen open dagen op de planning staan.

Hou de website in de gaten voor de eerstvolgende open dag.

Rouw is de achterkant van verbinding. Door het wegvallen van een dierbare worden de verbindingspatronen met overledene, naasten en jezelf verstoort. Dat kan ongemakkelijk, eenzaam, verdrietig en angstig voelen. De wijze waarop rouwenden met verstoring in het verbindingspatroon omgaan is voor iedereen anders, ieder heeft daarvoor zijn of haar eigen vingerafdruk (copingstijl). Vanuit de contextuele benadering en met behulp van playmobil poppetjes brengen we patronen van (in en uit) verbinding in beeld. Inzichten die daarmee ontstaan helpen nabestaanden om verbindingen, na het wegvallen van een dierbare of een ander verlies, te heroverwegen, te herzien of zelfs te herstellen. 

 

THEMA'S

Vroegkinderlijke ontwikkeling en copingstijlen

Sociale omgeving

Rouw kwaliteiten

 

Na afloop van deze workshop ben je in staat om:

 

Te reflecteren op eigen verbindingspatronen

Gebruik te maken van beeldtaal

Onderkenning van rouwgerelateerde copingstijlen

Troost- en bemoedigingsgesprek te voeren op basis van beeldtaal

 

 

Programma en tijden
09.00  Inloop, ontmoeting in ontspanning Koffie/Thee
09.30  Meditatie – Verbroken verbinding Meditatie
10.00  Copingstijlen in beeld Praktische vaardigheden
11.00  PAUZE Praktische vaardigheden
11.15  Verliesbiografie in beeld  Praktische vaardigheden
12.00  Steunende omgeving in  beeld  (tussen troost en bemoediging) Praktische vaardigheden
12.30  LUNCH  
13.30

Wat heb je nodig uit je schatkist 

Praktische vaardigheden 
14.00 

Casuistiek in beeldtaal

Praktische vaardigheden 
15.00 

PAUZE

 
15.15 

Casuistiek in beeldtaal

Praktische vaardigheden 
16.30 

Afsluitend verhaal

 

 

   

Inschrijven is mogelijk tot 10 dagen voor start bij- en nascholingsdag. Wilt u zich inschrijven? U kunt het inschrijfformulier downloaden

Wilt u een (telefonisch) intakegesprek om verwachtingen af te stemmen? Bel ons op telefoonnummer 033 – 4616886.

 

 

 

 

 

RODE DRAAD VAN HET CONGRES


Verlies verweven in de levensloop; mogelijkheden en grenzen 

Verlies kan voelen als het lot dat aan ons trekt en duwt. Hans Korteweg schrijft daarover: ‘Het lot is door ons heen gevlochten. Krachten drijven ons aan, vanbinnen en vanbuiten, ontelbare kleine klokjes tikken in ons en lopen ieder op hun tijd af. En het is alles zo breekbaar. Het lot van het lichaam, het lot van de psyche, het lot van het land van geboorte, het lot van ziekte, het lot van talenten (…) het lot van net niet en het lot van steeds weer en het lot van nooit meer.’ In de Griekse mythologie verwijst de godin Moira naar onze lotsbestemming waaraan wij ons niet aan kunnen onttrekken. Moira wordt zichtbaar in drie schikgodinnen: Klotho de spinster; Lachesis de bepaler van het leven en Atropos, zij die de draad ‘onvermijdelijk’ doorknipt. Deze mythologie is een inspiratiebron voor hoe wij antwoord kunnen geven op ons lot. Hoe wij ons eigen levensverhaal, uitgenodigd door het lot, kunnen spinnen en weven in voortdurende relatie met anderen en met het genetisch materiaal dat we hebben meegekregen. We schrijven en herschrijven, ordenen en herordenen, deconstrueren en reconstrueren ons levensverhaal, waarbij de dagelijkse verhalen van gebeurtenissen ingeschreven worden in de identiteit die we ontwikkelen. Er ontstaat een bepaalde samenhang en continuïteit, een eigen identiteit en beeld van onszelf, anderen en de wereld. Van daaruit geven we weer betekenis aan de zaken die ons overkomen en zo kunnen we leven in een verleden, het heden en de toekomst. Dit congres inspireert rouwzorgers, -begeleiders en –therapeuten in het schikken en herschikken van verliezen in het levensverhaal van hun clienten.

Dit congres geeft inzicht in de mogelijkheden en grenzen om het verlies te verweven in de levensloop. Tevens reikt het de tools aan die gebruikt kunnen worden  om dit doel te bereiken. Het Landelijk Steunpunt Rouw nodigt u van harte uit voor dit prachtige congres.

 

Praktische informatie
Datum Congres wordt gehouden in september. Definitieve datum wordt later bekend gemaakt.
Tijden 09.00 tot 17.30 uur
Aanmelden Mogelijk met het inschrijfformulier rechts van deze pagina.
Locatie Zon & Schild, Utrechtseweg 266, Amersfoort
Groepsgrootte 160 personen
Voor wie? Rouwtherapeuten, rouwbegeleiders en diegenen die regelmatig een rouwzorgrol vervullen als vrijwilliger of in het werk zoals: pastoraal werkers, artsen en verpleegkundigen in de palliatieve en terminale zorg, (bedrijfs- en medisch-) maatschappelijk werker, uitvaartleiders en leidinggevenden in het onderwijs.
Kosten

€ 185,- inclusief lunch. 

Sprekers

Nog niet alle sprekers zijn bekend. Welke wel definitief zijn:  Dr. Manu Keirse, Drs. Jan Olthof, Dr, Martine Delfos.

 

Download hier de brochure.

Meer informatie nodig? Stuur een email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op: 033 - 461 68 86 

Verlies geeft gevoelens van eenzaamheid. Begrijpelijk want verlies verandert de verbinding met het verlorene (dierbare, gezondheid, werk, relatie). Door het verlies verandert dikwijls ook de verhouding met familie en vrienden. Sommigen komen op afstand, anderen komen dichterbij. Daarnaast beschadigt verlies het weefsel van zin- en betekenisgeving. Bij verlies worden rouwenden uitgenodigd om zin en betekenis in het leven te heroverwegen. 

 

Omgaan met eenzaamheid vraagt om het toelaten van alle gevoelens en gedachten die horen bij eenzaamheid en het herstellen van verbinding met jezelf en anderen (verschillende verbindingslagen). In deze workshop werken we vanuit de methodiek van Eenzaamheid en verbinding. 

 

THEMA'S

Rouw gerelateerde eenzaamheid

Ontstaan copingstijlen

Zin- en betekenisgeving

Verlies en herstel van verbinding

 

Na afloop van deze workshop ben je in staat om:

 

Verbindingsbiografie in beeld te brengen

Gebruik te maken van de eenzaamheids- en verbindingsmethodiek

Beeldtaal te gebruiken als ondersteuning

 

 

Programma en tijden
09.00  Inloop, ontmoeting in ontspanning Koffie/Thee
09.30  Meditatie – Verbroken verbinding Meditatie
10.00  Inleiding over rouw gerelateerde eenzaamheid Theorie
10.45  PAUZE  
11.00  Eenzaamheid en verbondenheid in beeld Praktische vaardigheden
11.30  Het zorgende kind - Ontstaan van Copingstijlen Theorie en reflectie
12.00 Weefsel van zin- en betekenisgeving Theorie en reflectie
12.30

LUNCH

 
13.30 

Eenzaamheids- en verbindingsmethodiek

Theorie en reflectie 
14.00 

Casuistiek

Praktische vaardigheden
14.30 

PAUZE

 
14.45 

Casuistiek

Praktische vaardigheden
16.30 

Aflsuitend verhaal

 

 

   

Inschrijven is mogelijk tot 10 dagen voor start bij- en nascholingsdag. Wilt u zich inschrijven? U kunt het inschrijfformulier downloaden

Wilt u een (telefonisch) intakegesprek om verwachtingen af te stemmen? Bel ons op telefoonnummer 033 – 4616886.